EU City, sau cum a ajuns Bruxelles sinonim cu Uniunea Europeană?

Bruxelles-ul este sinonim pentru toți românii cu Uniunea Europeană și este considerată capitala blocului comunitar, chiar dacă, în mod oficial, UE nu are o capitală.
După ce au pus bazele Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, Franța, Republica Federală Germania, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda au fost nevoite să găsească un sediu pentru ca instituțiile aferente să poată lucra.
Au fost luate în calcul mai multe variante, Belgia a propus inițial orașul Liege, iar soluțiile temporare alese au fost Luxemburg și Strasbourg.
Tratatul de la Roma din 1957 a pus bazele a noi instituții europene, astfel că a început cursa pentru a le găzdui. Bruxelles a dus o campanie intensă, având atu-uri puternice: o locație excelentă, cu acces rapid la alte capitale, un oraş activ și un centru de afaceri destul de mare pentru a nu fi sufocat de trafic. În plus, fiind o țară mică și destul de neutră, a fost acceptată de marile puteri pentru a fi capitala neoficială a Uniunii Europene.
Un întreg cartier nou a luat ființă la Bruxelles în triunghiul format de parcurile Brussels, Cinquantenaire și Leopold, pentru a deservi instituțiile europene: Parlamentul, Comisia și Consiliul. 
Un cartier în care întâlnești la tot pasul angajați la costum care circulă grăbiți printre birourile de sticlă. 
Un adevărat EU City.










Comentarii