State of the Union – discursul anului de la Strasbourg

Primul discurs State of the Union (SOTEU) despre starea Uniunii Europene și prioritățile pentru anul următor a fost rostit în septembrie 2010 de către președintele Comisiei Europene.
Inspirat după model american, discursul a fost instituit prin Tratatul de la Lisabona și are menirea de a face mai transparentă politica UE de la nivel înalt și de a porni o dezbatere pe marginea priorităților comune.
Jean-Claude Juncker s-a adresat plenului Parlamentului European în 13 septembrie pentru a treia oară în calitate de președinte al Comisiei Europene și a adoptat un ton optimist, făcând trimiteri spre probleme ridicate de mai multe state membre în ultima perioadă.
Am avut onoarea de fi prezent la Strasbourg și de a simți atmosfera festivă de la SOTEU.
Pe lângă implicațiile politice evidente, este probabil cel mai mediatizat eveniment legat de UE. Fotografii, cameramanii și jurnaliștii s-au pregătit dis-de-dimineață pentru a fi pe poziții atunci când eurodeputații și liderii instituțiilor europene au sosit în Hemiciclu, sala imensă care găzduiește sesiunile plenare ale Parlamentului European la Strasbourg.
Pentru că în sală au voie doar eurodeputații și invitații oficiali, toți ceilalți dornici să vadă și să audă discursul live trebuie să urce în balcoanele situate de jur împrejur. Văzută de aici, sala și evenimentul în sine par și mai grandioase.
„Aveam la dispoziție doar două opțiuni: fie să ne reunim în jurul unei agende europene pozitive, fie să se retragă fiecare în colțul său. În această situație, am propus să rămânem uniți, am propus o agendă pozitivă pentru a contribui la crearea – așa cum spuneam anul trecut – a unei Europe care protejează, a unei Europe care capacitează, a unei Europe care apără” – și-a început discursul Jean-Claude Juncker.
Deviza discursului din acest an a fost „Avem vântul în pânze” și s-a concentrat pe nevoia de unitate și cooperare mai strânsă în cadrul EU, în locul diviziunii dintre statele membre dezvoltate şi fostele republici socialiste.
„De la est la vest: Europa trebuie să respire cu ambii plămâni. În caz contrar, continentul nostru se va sufoca.” – a punctate președintele Comisiei Europene.
„Dacă dorim să ne protejăm frontierele externe și să le întărim, așa cum se cuvine, și mai mult, atunci trebuie să deschidem imediat spațiul Schengen de liberă circulație Bulgariei și României” – a spus Juncker, după care a lansat invitația de a organiza un summit special în România, la Sibiu, la 30 martie 2019.
Finalul discursului cu durata de puțin peste o oră a fost la fel de poetic și optimist:
„Trebuie să terminăm casa europeană acum, când este soare și cât mai este soare. Altfel, atunci când vor apărea următorii nori la orizont – și vor apărea, cu siguranță, într-o bună zi – va fi prea târziu. Să dezlegăm așadar parâmele, să ne îndepărtăm de port și să prindem în pânze vântul prielnic!”
A urmat reacția președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani și a liderilor grupurilor politice care au interpetat diferit discursul, apoi dezbaterile din presă.
Sute de ore de discuții pe baza celor 62 de minute de idei și planuri ale discursul anului în Europa.














Comentarii